Korfu legjobb strandjaiMinden évben hozunk egy válogatást a szezon elején. Most sincs ez másként.

IssosKorfu egyik kevéssé ismert, de nagyszerű partszakaszát mutatjuk be.

Gyermeki dallamokKorfu szigete a kórusok paradicsoma. Számos művészeti csoport tevékenykedik itt, melyből természetesen a gyerekek sem maradhatnak ki.

Korfu - kijutás
Korfu a Ion szigetvilág, és Athén után görögország legnépszerűbb turistacélpontja, ezért számos kijutási lehetőség közül választhatunk.

Autóval Korfu szigetére, kinyomtatható útleírás idei információkkal

Autózzunk Görögországba, Korfura!
A Magyar - Szerb határon nullázzátok le a Km-óra napi számlálóját!!!

Budapesttol Korfuig, ill. egészen pontosan Igoumenitsaig 1350 km-t kell megtennünk, és ha szerencsénk volt, 14-16 óra alatt tettük meg az utat. Ez két sofor esetén nem túl fárasztó. Érdemes kb. 4 óránként cserélni.

Általános leírás:
Ha Budapestrol indulunk, az M5-ös autópályán induljunk a szerb határ felé. Ne felejtsünk autópálya matricát venni. Kecskemét, Szeged, Röszke után következik a határátkelo. Idáig kb. 2 óra alatt lehet eljutni.
Szerbiában és Macedóniában a legtöbb benzinkútnál lehet Kártyával is fizetni! Ugyan ez vonatkozik az autópályás fizetésekre is. Ezeknél is lehet már kártyával és már Euróval is fizetni …

Szerbiában a Novi Sad, aztán a Belgrád táblát kell figyelni. Ezen az útszakaszon érdemes odafigyelni, mert gyakori a közúti ellenorzés. Belgrádnál még nincs kész a teljes elkerülo, ezért a vége felé kisebb úton vezetnek bennünket. A Belgrád elkerülon, a Nis táblát kell követni! A lényeg, hogy 216Km-nél kell figyelni, mert itt kell felkanyarodni jobbra a Nisi autópályára. Innen 10Km-re vannak a KAPUK. ahol csak jegyet kapunk. Nis elott kell majd fizetni és utána kb 25Km-re ismét csak jegyet kapunk, ami már a Macedón határig jó, mert VÉGIG AUTÓPÁLYA VAN A HATÁRIG!!! ??
Szerbiához képest Macedónián „pillanatok alatt” átjutunk (190Km/2óra), itt is végig autópálya van, Skopje után pedig már Thessaloniki és Athén is ki van írva. A pályákon fizeto kapuk vannak itt is. A tarifa 50 vagy 60 dinár, de már itt is lehet €-ban fizetni a kapuknál 1-1.5 eurót kérnek.
Tudnak €-ban is visszaadni, de azért érdemes elore bekészíteni a pénztárcába apró eurót…

Veles, majd Gevlelija után következik a határ. A görög határ: Evzoni.
Ahogy átlépünk a határon, egy nyílegyenes autóút következik az autópályáig. Figyelem, a görögök használják a leállósávot is! Tehát surubben nézzünk a tükörbe és ha gyorsan közeledik valaki mögöttünk, húzódjunk le!
Ez az út 62Km. 816Km-nél Vigyázzunk, hogy ne Thessaloniki felé menjünk tovább (átvezet az út az autópályán), hanem kanyarodjunk el jobbra, az Athén táblát követve, menjünk fel az „1”autópályára. Itt kell 4Km-t haladni egy fizeto kapuig, ahol egy gyors 1.2 eurós fizetés, aztán 9Km után (829Km) jobbra tarts a „2” autópályára, (A2-E90) Veria (görögül úgy írják, hogy Veroia) felé, végig Igoumenitsáig.


Innentol, sorban így jönnek a települések: Veria, Kozani, Grevena, Metsovo, Ioannina, Igoumenitsa.

Ahogy beérünk Igoumenitsába az út végén (1118Km) - ne menjünk be az új kiköto területére egyenesen- hanem az úttal kanyarodjunk jobbra és a város központja felé haladva látni fogjuk a Korfu vagy Kerkyra feliratot. Lesz egy körforgalom (1120Km), ott kell balra kanyarodni. A parkolóba ahogy behajtunk, a pénztárak jobbra vannak és elottük nagy fénytáblán, hogy mikor indulnak a következo kompok. Itt mindegyikre ki van írva, hogy melyik hajóra árul jegyet és az éppen hová tart, Lefkimibe vagy Korfu városba. Korfun ugyanis 2 kiköto van a kompok részére. Lefkimi a sziget déli részén található, ide a hajóút kb.1 óra, de sokkal ritkábban járnak a hajók, és csak a nyitott típusúak (aniktu típus), ami azt jelenti, hogy kicsit erosebb szél esetén már nem tudnak elindulni.
Korfu városig, mely a sziget közepén található, a hajóút 2 óra. Ide nagyobb hajók is járnak (klisztu típus), tehát kicsit zordabb szél esetén is megy. A komp árak: 40€/autó és 11€/fo.
Csak azok menjenek Lefkimibe, akik a sziget déli részén foglaltak szállást, mert különben végig kell autózniuk a teljes szigeten, pl.: Sidari, Paleókaszritsa, Roda, Ipsos, stb. mind északon vannak, tehát a Korfui kiköto a jobb!
(Azért nem árt mondani, hogy már máskor is utaztunk és tavaly kevesebbe került a jegy, már ha bepróbálkoznak 50 eurós jegyárral.) Érdemes rákérdezni a retúrjegyre, mert így kevesebbe kerül, igaz viszont, hogy most nekünk nem adtak csak egy útra….
Ja, igen, és ahogy beérünk Görögországba, ne feledjük az óráinkat 1 órával késobbre (elore) állítani, így biztosan jól nézzünk majd hulla fáradtan Igoumenitsában a hajóindulást.

Jó utat kívánok!

KKZ


Ezek a Km-ek és árak, már az idei utam feljegyzései. Belgrádnál még nincs készen az elkerülo, tehát a Km-ek nem biztos, hogy pontosak, mert függ attól, hogy merre megyünk. Ha valaki betévedne Belgrádba, azzal sincs gond, csak keresse majd az „1”es (E-70) Autópálya kiírást. Erre kell ráhajtani (Centrum/NIS/SOFIA lehet kiírva).


Benzinkutak:
2Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
20Km Europetrol kút
33Km EKO kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút.
53Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
86Km elp kút
106Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
141Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
161Km Petrol + Mc Donald’s is van
221Km MOL kút
237Km EKO kút
257Km Lukoil kút
279Km NIS kút Mc Donald’s is van (de felújítás alatt)
293Km Gazprom Mc Donald’s is van
305Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
309Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
347Km EKO kút
395Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
433Km Jep helyi kút, utolsó az autópályán
520Km Lukoil kút (nehéz észrevenni)
561Km Petrol kút

583Km Szerbia – Macedónia határ

597Km Lukoil kút (jó kút)
601Km Lukoil kút / új kút, egészen jó
675Km Lukoil kút / új kút, egészen jó
750Km Lukoil kút
757Km Macedónia - Görög határ / itt a határ elott is van egy benzinkút. Mindenképpen érdemes Macedóniában tankolni 1.1€, mert Görögországban sokkal drágább az üzemanyag 1.5€!!!

775Km EKO kút Jó piheno, kávézó
834Km AVIN kút / ez már a „2”-es úton van, az után, hogy rákanyarodtunk az autópályára. Innen még 290Km!
Itt érdemes megállni pihenni, kávézni, stb. (OLYMPUS PLAZA) mert Igoumenitsa-ig nem nagyon lesz hol!!!


Fizetokapuk:

Személyautó

Szerbia:
28Km CSAK JEGYET KAPUNK
160Km 5€
226Km CSAK JEGYET KAPUNK
428Km 7€
451Km CSAK JEGYET KAPUNK
576Km 5€

Macedónia:
598Km 1€
645Km 1,5€
673Km 1€

Görögország:
758Km 1,8€
820Km 1,2€
891Km 2,4€
1002Km 2,1€
1041Km 1,2€
1072Km 2,1€

Autóval Magyarországról az alábbi útvonalon érdemes haladni:


Nagyobb térképre váltás

Repülővel

Budapestről Korfura közvetlen járatok kizárólag nyáron indulnak, a nyári menetrendeket hamarosan elérhetővé teszük. Az idegenrogalmi főszezonon kívül a Budapest – Thesszaloniki-Korfu város útvonalon 1 átszálással repülhetünk a szigetre.

Busszal

Számos utazási iroda indít közvetlen buszjáratot Korfu szigetére. Ezek költségeiről, időpontjairól érdemes az adott utazási irodáknál érdeklődni. Irodától független buszos utazásra a Volánbusz nemzetközi járataival van lehetőség. Közvetlen járat ugyan nincs, de Budapestről busszal eljuthatunk Thesszalonikibe, ahonnan már van közvetlen járat Korfu városba.

A Budapest-Thesszaloniki utazás időoontjaival kapcsolatban itt: https://www.volanbusz.hu/search_int.php juthatunk információhoz, míg a Thesszaloniki-Korfu város útvonal időpontjai ide klikkelve érhetőek el: https://www.korfu-nyaralas.hu/?p=korfu-kozlekedes