Korfu legjobb strandjaiMinden évben hozunk egy válogatást a szezon elején. Most sincs ez másként.

IssosKorfu egyik kevéssé ismert, de nagyszerű partszakaszát mutatjuk be.

Gyermeki dallamokKorfu szigete a kórusok paradicsoma. Számos művészeti csoport tevékenykedik itt, melyből természetesen a gyerekek sem maradhatnak ki.

Korfu - kijutás
Korfu a Ion szigetvilág, és Athén után görögország legnépszerűbb turistacélpontja, ezért számos kijutási lehetőség közül választhatunk.

Autóval Korfu szigetére, kinyomtatható útleírás idei információkkal

Autózzunk Görögországba, Korfura!
A Magyar - Szerb határon nullázzátok le a Km-óra napi számlálóját!!!

Budapesttol Korfuig, ill. egészen pontosan Igoumenitsaig 1350 km-t kell megtennünk, és ha szerencsénk volt, 14-16 óra alatt tettük meg az utat. Ez két sofor esetén nem túl fárasztó. Érdemes kb. 4 óránként cserélni.

Általános leírás: Ha Budapestrol indulunk, az M5-ös autópályán induljunk a szerb határ felé. Ne felejtsünk autópálya matricát venni. Kecskemét, Szeged, Röszke után következik a határátkelo. Idáig kb. 2 óra alatt lehet eljutni.
Szerbiában és Macedóniában a legtöbb benzinkútnál lehet Kártyával is fizetni! Ugyan ez vonatkozik az autópályás fizetésekre is. Ezeknél is lehet már kártyával és már Euróval is fizetni …

Szerbiában a Novi Sad, aztán a Belgrád táblát kell figyelni. Ezen az útszakaszon érdemes odafigyelni, mert gyakori a közúti ellenorzés. Belgrádnál még nincs kész a teljes elkerülo, ezért a vége felé kisebb úton vezetnek bennünket. A lényeg, hogy 216Km-nél kell figyelni, mert itt kell felkanyarodni jobbra a Nisi autópályára.
Innen 10Km-re vannak az ÚJKAPUK. ahol csak jegyet kapunk. Elotte a régi kapuknál csak átkell hajtani…
A Belgrád elkerülon, a Nis táblát kell követni!. Nis után sajnos nem túl sokáig van autópálya, kicsit nehezebb szakasz (kb. 80Km), amíg eljutunk a Macedón határig. A lényeg, hogy Skopje felé menjünk!
Szerbiában a hegyek után, már szinte tejesen elkészült az autópálya, de a lényeg, hogy ahol még nem adták át, ott is megszunt a terelgetés, egy párhuzamos úton haladhatunk a pálya mellet.

Szerbiához képest Macedónián „pillanatok alatt” átjutunk (190Km/2óra), majdnem végig autópálya van, Skopje után pedig már Thessaloniki és Athén is ki van írva. A pályákon fizeto kapuk vannak itt is. A tarifa 50 vagy 60 dinár, de már itt is lehet €-ban fizetni. minden kapunál 1.5 eurót kérnek.

Tudnak €-ban is visszaadni, de azért érdemes elore bekészíteni a pénztárcába apró eurót…

Veles, Negotino, majd Gevlelija után következik a határ. A görög határ: Evzoni.
Ahogy átlépünk a határon, egy nyílegyenes autóút következik az autópályáig. Figyelem, a görögök használják a leállósávot is! Tehát surubben nézzünk a tükörbe és ha gyorsan közeledik valaki mögöttünk, húzódjunk le!

Ez az út 62Km. Vigyázzunk, hogy ne Thessaloniki felé menjünk tovább (átvezet az út az autópályán), hanem kanyarodjunk el jobbra, az Athén táblát követve, menjünk fel az „1”autópályára. Itt kell 4Km-t haladni egy fizeto kapuig, ahol egy gyors 1.2 eurós fizetés, aztán 9Km után jobbra tarts a „2” autópályára, Veria (görögül úgy írják, hogy Veroia) felé, végig Igoumenitsáig.

Innentol, sorban így jönnek a települések: Veria, Kozani, Grevena, Metsovo, Ioannina, Igoumenitsa.

Ahogy beérünk Igoumenitsába az út végén - ne menjünk be az új kiköto területére egyenesen- hanem az úttal kanyarodjunk jobbra és a város központja felé haladva látni fogjuk a Korfu vagy Kerkyra feliratot. lesz egy körforgalom, ott kell balra kanyarodni. A parkolóba ahogy behajtunk, a pénztárak jobbra vannak és elottük nagy fénytáblán, hogy mikor indulnak a következo kompok. Itt mindegyikre ki van írva, hogy melyik hajóra árul jegyet és az éppen hová tart, Lefkimibe vagy Korfu városba. Korfun ugyanis 2 kiköto van a kompok részére. Lefkimi a sziget déli részén található, ide a hajóút kb.1 óra, de sokkal ritkábban járnak a hajók, és csak a nyitott típusúak (aniktu típus), ami azt jelenti, hogy kicsit erosebb szél esetén már nem tudnak elindulni.
Korfu városig, mely a sziget közepén található, a hajóút 2 óra. Ide nagyobb hajók is járnak (klisztu típus), tehát kicsit zordabb szél esetén is megy. A komp árak: 40€/autó és 11€/fo.
Csak azok menjenek Lefkimibe, akik a sziget déli részén foglaltak szállást, mert különben végig kell autózniuk a teljes szigeten, pl.: Sidari, Paleókaszritsa, Roda, Ipsos, stb. mind északon vannak, tehát a Korfui kiköto a jobb!
(Azért nem árt mondani, hogy már máskor is utaztunk és tavaly kevesebbe került a jegy, már ha bepróbálkoznak 50 eurós jegyárral.) Érdemes retúr jegyet venni, mert így kevesebbe kerül, igaz viszont, hogy csak ugyanazzal a Társasággal lehet visszafelé is jönni.
Ja, igen, és ahogy beérünk Görögországba, ne feledjük az óráinkat 1 órával késobbre (elore) állítani, így biztosan jól nézzünk majd hulla fáradtan Igoumenitsában a hajóindulást.

Jó utat kívánok!

Benzinkutak:
2Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
20Km Europetrol kút
33Km EKO kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút.
53Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
73Km elp kút
106Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
141Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
161Km Petrol + Mc Donald’s is van
237Km EKO kút
267Km NIS kút
279Km Lukoil kút Mc Donald’s is van
305Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
309Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
347Km EKO kút
395Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!!!
433Km Jep helyi kút, utolsó az autópályán

496Km Autópálya vége. FIGYELEM!!! A szerbek gozerovel elkezdték építeni a hegyek között is az autópályát, tehát útépítés várható ezen a szakaszon. Igaz, hogy párhuzamosan dolgoznak a jelenlegi úttal, de azért néha keresztezik a jelenlegi utat. Itt lehetnek torlódások…. Engem egy helyen állítottak meg összesen.

A Nis utáni Autópályát már meghosszabbították kb. 8Km-rel, utána a hegyek között visszatérünk a régi útra.
Mikor kiértünk a hegyek közül, lesz egy tábla, hogy „balra Vranje Autópálya és jobbra Vranje”. ITT BALRA TARTSUNK, fel az autópályára! Itt 558Km-ig tudunk menni, majd 8Km megszakítás után ismét Autópálya.
Innen gyakorlatilag (580Km-nél van egy pici terelés, max. 1-2Km) a Macedón határig Autópálya van!!!
587Km Szerbia – Macedónia határ
Macedóniában felújítják/hozzáépítenek az autópályához, ezért lehet, hogy tereléssel találkoztok!!!!
601Km Lukoil kút / új kút, egészen jó
766Km Macedónia - Görög határ / itt a határ elott is van egy benzinkút. Mindenképpen érdemes Macedóniában tankolni 1.1€, mert Görögországban sokkal drágább az üzemanyag 1.5€!!!
850Km AVIA kút / ez már a „2”-es úton van, az után, hogy rákanyarodtunk az autópályára. Innen még 290Km!
Itt érdemes megállni pihenni, mert Igoumenitsa-ig nem nagyon lesz hol!!!

Fizetokapuk:
Személyautó / Személyautó+lakókocsi

Szerbia:

95Km CSAK JEGYET KAPUNK
160Km 2,5 € / 5,5€
428Km 6,5 € / 10€
451Km 1,5€ / 2,5€
577Km 0,5€

Macedónia:
603Km 1,5€
649Km 1,5€
681Km 1,5€

Görögország:
830Km 1,2€ / 3€
902Km 2,4€ / 6€
1012Km 2,4€ / 6€
1083Km 2,4€ / 6€

Ezek a Km-ek és árak, már az idei utam feljegyzései. Belgrádnál még nincs készen az elkerülo, tehát a Km-ek nem biztos, hogy pontosak, mert függ attól, hogy merre megyünk. Ha valaki betévedne Belgrádba, azzal sincs gond, csak keresse majd az „1”es (E-70) Autópálya kiírást. Erre kell ráhajtani (Centrum/NIS/SOFIA lehet kiírva).

Nekem május közepén, mikor kifelé jöttem, Macedoniában volt egy kb. 30-40Km-es terelésem, mert felújítják az autópályát, ill. hozzáépítenek az utolsó szakaszon…

KKZ


Autóval Magyarországról az alábbi útvonalon érdemes haladni:


Nagyobb térképre váltás

Repülővel

Budapestről Korfura közvetlen járatok kizárólag nyáron indulnak, a nyári menetrendeket hamarosan elérhetővé teszük. Az idegenrogalmi főszezonon kívül a Budapest – Thesszaloniki-Korfu város útvonalon 1 átszálással repülhetünk a szigetre.

Busszal

Számos utazási iroda indít közvetlen buszjáratot Korfu szigetére. Ezek költségeiről, időpontjairól érdemes az adott utazási irodáknál érdeklődni. Irodától független buszos utazásra a Volánbusz nemzetközi járataival van lehetőség. Közvetlen járat ugyan nincs, de Budapestről busszal eljuthatunk Thesszalonikibe, ahonnan már van közvetlen járat Korfu városba.

A Budapest-Thesszaloniki utazás időoontjaival kapcsolatban itt: https://www.volanbusz.hu/search_int.php juthatunk információhoz, míg a Thesszaloniki-Korfu város útvonal időpontjai ide klikkelve érhetőek el: https://www.korfu-nyaralas.hu/?p=korfu-kozlekedes